• Home
  • /Columns Wouter
  • /Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 2)
Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 2)

Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 2)

Deel 2: Consultatie

Belangrijk binnen de totstandkoming van KOA was de internetconsultatie: reacties van huidige Nederlandse kansspelbedrijven en internationale operators die in de toekomst mogelijk een vergunning willen aanvragen. Voor beiden was de hoogte van de kansspelbelasting een punt waarbij ze regelmatig vraagtekens zetten.

Er volgden reacties van de  huidige Nederlandse kansspelbedrijven en internationale operators die in de toekomst mogelijk een vergunning zouden willen aanvragen. Voor beiden was de hoogte van de kansspelbelasting een punt waarbij ze regelmatig vraagtekens zetten, ook na de consultatie.

De aanbieders gaan in het wetsvoorstel de kansspelbelasting betalen maar de buitenlandse aanbieders benadrukten dat 29% te hoog zou zijn. Ze dreigden dat als het 29% zou blijven een groot aantal geen Nederlandse vergunning zou aanvragen, en dat daarmee veel spelers in het illegale circuit zou blijven. Zeker voor poker is dit scenario mogelijk, want wereldwijd maar nu ook al in Nederland is er een absolute marktleider: Amaya die eigenaar is van Rational Group waartoe de merken Pokerstars en Full Tilt poker behoren. Zij hebben wereldwijd ruim 70% van de markt in handen, en als dit bedrijf geen Nederlandse vergunning aanvraagt zal de kanalisatiegraad (aantal spelers dat speelt bij Nederlandse vergunninghouders) in dit segment zeker niet tot de gewenste 80% komen.

De automatenhallen en het Holland Casino waren het ook niet eens met de voorgestelde 20% kansspelbelasting voor online aanbieders, omdat het bij live kansspelen 29% zou blijven. Oneerlijke concurrentie, volgens de huidige aanbieders. Kleine kanttekening: alle grote huidige aanbieders van live kansspelen hebben aangekondigd dat ze zelf ook een online vergunning gaan aanvragen.

De Raad van State (het adviesorgaan van de Regering) had ook vraagtekens bij de verschillen in belasting. En ook Mei Li Vos, Kamerlid van regeringspartij PvdA, heeft destijds al aangegeven – op een opmerkelijke verkiezingsbijeenkomst in Utrecht – dat ze niet begrijpt dat de BTW hoger zou worden dan de KSB. Een vergelijking die uiteraard niet opgaat. Maar het geeft wel aan dat ze waarschijnlijk geen groot voorstander is van een KSB van 20%. Zoals het in Nederland polderland wel vaker gaat zal het dus uiteindelijk wel ergens in het midden uitkomen.

Maar het opmerkelijkste waren de vele reacties op de internetconsultatie van organisaties die helemaal niets met kansspelen hebben. De Museumvereniging, stichting Stop Aids Now, milieudefensie, de Waddenvereniging, Natuurmonumenten allenmaal waren ze tegen de voorgestelde wet. Niet omdat het de spelers niet voldoende zo beschermen maar, en volgens mij gewaarschuwd door huidige aanbieders, dat ze mogelijk minder afdrachten zouden krijgen van goede doelen. NOC-NSF mengde zich zeer hevig in de discussie en maakte zelfs een tekenfilm  met de stem van voormalig tenniskampioen Richard Krajicek, die met zijn foundation ook geld verdient aan huidige kansspelen.

Het interview met de directeur van de dopingautoriteit in de Volkskrant geeft natuurlijk ook aan hoe krom en onwenselijk de huidige situatie is. In deel 3 meer hierover, als ik het heb over loterijen, afdrachten & de staatskas.

 

Over Wouter Gerrits
De komende maanden zal Wouter Gerrits met zijn vaste column “Over Wet & Beleid” eens per twee weken een update geven over de stand van zaken van het Nederlandse kansspelbeleid. Wouter volgt al jarenlang de wettelijke ontwikkelingen op de voet, en heeft intussen een uitgebreid dossier aangelegd van alle relevante ontwikkelingen van de laatste jaren.

Hoe hij hiertoe gekomen is? “Vlak na de pokerhype, zeg rond 2009, was ik regelmatig online aan het pokeren. Af en toe had ik geluk en won ik een paar honderd dollar, maar over het algemeen verloor ik. Om te proberen een betere speler te worden, kwam ik al snel terecht bij de diverse online pokerfora. Daar ging het in discussies vaak over de kwestie of poker nu een kansspel was of een behendigheidsspel. Ik besefte dat voor doorgewinterde professionals het skill aspect belangrijk was, maar dat voor mensen als ik die niet pokerden met allerlei ingewikkelde kansberekeningen het misschien wel fijn is dat poker valt onder de kansspelwetgeving, en de daarbij horende bescherming vanuit de Nederlandse overheid. Niet alleen de regering dus, maar de invloed van alle politieke partijen in Eerste en Tweede Kamer. Mijn interesse komt deels voort uit irritatie over het soms trage proces van regulering. Een traagheid waarmee de online speler, de Nederlandse consument, allerminst is gediend.“

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*