• Home
  • /Columns Wouter
  • /Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 4)
Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 4)

Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 4)

Deel 4: Alle afdrachten & belastinginkomsten op een rij

Een belangrijke speler in het geheel is de Belastingdienst/staatskas. Welke inkomsten zijn er momenteel allemaal rondom online gokken?

Grote winnaar van alle kansspelen is uiteraard de Nederlandse Staat. Allereerst draagt de Staatsloterij een groot percentage van de alle verkochte loten direct af aan de schatkist. In 2013 was dat maar liefst € 124 mln. Natuurlijk mag je het zo niet stellen, maar het betaalde bijna de totale begroting van de Tweede Kamer – inclusief alle Kamerleden en wachtgeld.

Schermafbeelding 2015-10-13 om 20.29.59

Daarnaast is er kansspelbelasting. De Postcodeloterij/Vriendenloterij betaalde in 2013 uit de verplichte afdracht niet alleen een goed Dromenboek (4,8 mln.), het feestje op het museumplein tijdens de inhuldiging (1 mln.) en de Koningsspelen via de Richard Krajicek Foundation (1 mln.). Met de €41 miljoen kansspelbelasting die de Postcodeloterij betaalde kan de overheid de gehele begroting van het Koningshuis betalen! Voor de Koningsspelen heeft de Reclame Code Commissie overigens achteraf aangeraden om geen evenementen voor minderjarigen op deze wijze te “sponsoren”.

Daarbij is het algemeen bekend dat de winnaar van de Oudejaarsloterij 2014 al in 2014 vermogensbelasting betaalt. En koop je een fles champagne om te vieren dat je een leuke prijs hebt gewonnen betaal je uiteraard ook BTW en alcoholaccijns.

De Staatsloterij en de Postcodeloterij betalen ook nog eens vennootschapsbelasting. Ruim 100 miljoen kon de Belastingdienst bijschrijven op haar rekening. De Lotto en Holland Casino betalen geen vennootschapsbelasting, maar onder druk van de Europese Commissie moeten ze dat in 2016 wel.

Dat zijn dus alle inkomsten voor de staatskas. Maar hoeveel inkomsten dit ook lijken, door het nog steeds maar uitblijven van KOA loopt de staat ook veel inkomsten mis. Dit in het vijfde deel van deze terugblik.

 

Over Wouter Gerrits
De komende maanden zal Wouter Gerrits met zijn vaste column “Over Wet & Beleid” eens per twee weken een update geven over de stand van zaken van het Nederlandse kansspelbeleid. Wouter volgt al jarenlang de wettelijke ontwikkelingen op de voet, en heeft intussen een uitgebreid dossier aangelegd van alle relevante ontwikkelingen van de laatste jaren.

Hoe hij hiertoe gekomen is? “Vlak na de pokerhype, zeg rond 2009, was ik regelmatig online aan het pokeren. Af en toe had ik geluk en won ik een paar honderd dollar, maar over het algemeen verloor ik. Om te proberen een betere speler te worden, kwam ik al snel terecht bij de diverse online pokerfora. Daar ging het in discussies vaak over de kwestie of poker nu een kansspel was of een behendigheidsspel. Ik besefte dat voor doorgewinterde professionals het skill aspect belangrijk was, maar dat voor mensen als ik die niet pokerden met allerlei ingewikkelde kansberekeningen het misschien wel fijn is dat poker valt onder de kansspelwetgeving, en de daarbij horende bescherming vanuit de Nederlandse overheid. Niet alleen de regering dus, maar de invloed van alle politieke partijen in Eerste en Tweede Kamer. Mijn interesse komt deels voort uit irritatie over het soms trage proces van regulering. Een traagheid waarmee de online speler, de Nederlandse consument, allerminst is gediend.“

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*