• Home
  • /Columns Wouter
  • /Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 5)
Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 5)

Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 5)

Deel 5: Misgelopen belastingen en afdrachten door uitblijven KOA

In het vorige deel van deze serie was er een overzicht van alle inkomsten voor de Belastingdienst/staatskas rondom het wetsvoorstel KOA. Vandaag, een overzicht van alle misgelopen inkomsten door het nog steeds maar uitblijven van online wetgeving.

Maar met gokken kun je ook verliezen! Doordat het wetsvoorstel voor online kansspelen nog steeds niet in werking is, loopt de overheid inkomsten mis. Want er wordt in Nederland nu al veel online gespeeld bij buitenlandse aanbieders. Uiteraard betalen deze aanbieders in Nederland momenteel nog geen belasting. Volgens het regeerakkoord loopt de overheid hiermee jaarlijks €31 miljoen mis. Daarmee had de overheid bijvoorbeeld de organisatie van de Tweede Europese Olympische spelen in 2019 kunnen steunen. Nederland heeft zich daarvoor nu teruggetrokken. “Een gemiste kans voor de sport en voor de samenleving”, volgens mij en Gerard Dielessen van NOC*NSF. 

 

Ook kent het wetsvoorstel een verplichte bijdrage van de aanbieders aan een verslavingsfonds van 0.5% van het bruto spelresultaat. Sommigen zouden dit verslavingsfonds liever verslavingspreventiefonds noemen. Volgens rapporten zal na KOA het aantal verslaafden door online kansspelen overigens niet significant toenemen.

En volgens het regeerakkoord zou het beter en transparanter zijn om de vergunningen voor loterijen te veilen. Deze vergunningen zouden € 10 miljoen opleveren voor de overheid. Maar door uitstel tot 2017 zijn deze inkomsten er niet. Slechts een klein gedeelte van dit bedrag zou genoeg zijn om de campagne NIX18 te betalen. Die campagne gaat uiteraard nu alleen over alcohol en sigaretten, maar het lijkt mij geen slecht idee om ook kansspelen hieraan toe te voegen. Naar mijn mening denken ouders en scholen vaak veel te makkelijk over spelen van kansspelen door minderjarigen.

Ook staat er in het Regeerakkoord dat pokerevenementen gereguleerd gaan worden. EPT, de grootste organisator van live poker evenementen,zou graag in Nederland een toernooi organiseren.Maar de huidige wet en het verbod op reclame voor buitenlandse online kansspelen maakt dat moeilijk. Het Holland Casino organiseert op dit moment ook al kleine toernooien in samenwerking met de WPT (eigendom van Bwin.Party) maar de grote toernooien met duizenden internationale deelnemers zijn er nog niet. En derhalve de inkomsten door lokale toeristen, industrie en promotie van stad of land dus ook niet.

 

Over Wouter Gerrits
De komende maanden zal Wouter Gerrits met zijn vaste column “Over Wet & Beleid” eens per twee weken een update geven over de stand van zaken van het Nederlandse kansspelbeleid. Wouter volgt al jarenlang de wettelijke ontwikkelingen op de voet, en heeft intussen een uitgebreid dossier aangelegd van alle relevante ontwikkelingen van de laatste jaren.

Hoe hij hiertoe gekomen is? “Vlak na de pokerhype, zeg rond 2009, was ik regelmatig online aan het pokeren. Af en toe had ik geluk en won ik een paar honderd dollar, maar over het algemeen verloor ik. Om te proberen een betere speler te worden, kwam ik al snel terecht bij de diverse online pokerfora. Daar ging het in discussies vaak over de kwestie of poker nu een kansspel was of een behendigheidsspel. Ik besefte dat voor doorgewinterde professionals het skill aspect belangrijk was, maar dat voor mensen als ik die niet pokerden met allerlei ingewikkelde kansberekeningen het misschien wel fijn is dat poker valt onder de kansspelwetgeving, en de daarbij horende bescherming vanuit de Nederlandse overheid. Niet alleen de regering dus, maar de invloed van alle politieke partijen in Eerste en Tweede Kamer. Mijn interesse komt deels voort uit irritatie over het soms trage proces van regulering. Een traagheid waarmee de online speler, de Nederlandse consument, allerminst is gediend.“

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*