• Home
  • /Columns Wouter
  • /Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 6)
Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 6)

Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 6)

Deel 6: Conclusie

Alles bij elkaar gevoegd, wat is nu de conclusie? Hoe verhouden al deze geldstromen, afdrachten en belastingtarieven zich tot de bottom line van het Nederlandse kansspelbeleid?

In de voorgaande vijf delen heb ik geprobeerd een goed beeld te schetsen van alle zaken & ontwikkelingen rondom KOA die te maken hebben met belastingen, afdrachten, etc.

Veel partijen hebben een mening over het wetsvoorstel KOA, en proberen de inhoud en voortgang ervan positief of negatief te beïnvloeden. De overheid probeert intussen iedereen tevreden te houden. Dit resulteert in veel vertraging in de invoering van de wet.

Ondertussen blijven buitenlandse aanbieders gewoon online kansspelen in Nederland aanbieden waar ze, ook omdat ze geen Nederlandse belastingen hoeven te betalen, miljoenen aan verdienen.

Maar belangrijkste van dit alles is nog wel dit: dat binnen al dit gepraat, en binnen al dit gelobby, de spelers nog steeds onbeschermd blijven. En hiermee is niemand gediend. Sterker, het is een uitvloeisel dat volledig in tegenspraak is met de initiële doelstellingen van het Nederlandse kansspelbeleid, en daarmee uitermate ongewenst.

 

Over Wouter Gerrits
De komende maanden zal Wouter Gerrits met zijn vaste column “Over Wet & Beleid” eens per twee weken een update geven over de stand van zaken van het Nederlandse kansspelbeleid. Wouter volgt al jarenlang de wettelijke ontwikkelingen op de voet, en heeft intussen een uitgebreid dossier aangelegd van alle relevante ontwikkelingen van de laatste jaren.

Hoe hij hiertoe gekomen is? “Vlak na de pokerhype, zeg rond 2009, was ik regelmatig online aan het pokeren. Af en toe had ik geluk en won ik een paar honderd dollar, maar over het algemeen verloor ik. Om te proberen een betere speler te worden, kwam ik al snel terecht bij de diverse online pokerfora. Daar ging het in discussies vaak over de kwestie of poker nu een kansspel was of een behendigheidsspel. Ik besefte dat voor doorgewinterde professionals het skill aspect belangrijk was, maar dat voor mensen als ik die niet pokerden met allerlei ingewikkelde kansberekeningen het misschien wel fijn is dat poker valt onder de kansspelwetgeving, en de daarbij horende bescherming vanuit de Nederlandse overheid. Niet alleen de regering dus, maar de invloed van alle politieke partijen in Eerste en Tweede Kamer. Mijn interesse komt deels voort uit irritatie over het soms trage proces van regulering. Een traagheid waarmee de online speler, de Nederlandse consument, allerminst is gediend.“

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*