• Home
  • /Columns Wouter
  • /Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 1)
Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 1)

Column Wouter: Geld & belastingtarieven in relatie tot KOA: een terugblik (deel 1)

Deel 1: De politieke weg richting concept KOA

Gokken gaat bijna altijd over geld. Toch blijkt uit de aanloop naar de wet die online kansspelen (KOA) legaal moeten maken in Nederland, dat het niet alleen gaat over geld dat spelers inzetten of kunnen winnen. Ook niet alleen het geld dat kansspelaanbieders eraan verdienen. Er blijken namelijk nog andere partijen te zijn die er bijna helemaal afhankelijk van zijn, of veel geld van kansspelen opstrijken.

Na de verkiezingen en formatie waaruit het kabinet VVD-PvdA eind 2012 voortkwam bleek dat de opnieuw gekozen staatsecretaris Teeven afspraken in het regeerakkoord had weten vast te leggen:

“We moderniseren het kansspelbeleid. Online kansspelen, sportweddenschappen en pokerevenementen worden strikt gereguleerd. Het illegale aanbod aan kansspelen dringen we daarmee terug. Op de naleving van de aan de vergunning verbonden voorwaarden wordt strikt toegezien. Het aanbieden van gokspelen is geen kerntaak van de overheid, daarom wordt Holland Casino onder voorwaarden verkocht.”

Eind mei 2012 was het zo ver. Bij een internetconsultatie kwam de Staatssecretaris met een eerste concept voorstel van de wet (KOA) om online kansspelen legaal te maken in Nederland. Iedere organisatie of burger kon zijn of haar mening geven over dit wetsvoorstel, voordat deze besproken zou worden in de ministerraad en met eventuele aanpassingen naar de Tweede Kamer zou gaan.

In deel 2 van deze terugblik ga ik uitgebreid in op deze consultatie, waarbij het erg vaak ging over belastingtarieven en veiligstellen van afdrachten, en veel minder over zaken die toch de kern van het kansspelbeleid zouden dienen te zijn – zoals consumentenbescherming.

 

Over Wouter Gerrits
De komende maanden zal Wouter Gerrits met zijn vaste column “Over Wet & Beleid” eens per twee weken een update geven over de stand van zaken van het Nederlandse kansspelbeleid. Wouter volgt al jarenlang de wettelijke ontwikkelingen op de voet, en heeft intussen een uitgebreid dossier aangelegd van alle relevante ontwikkelingen van de laatste jaren.

Hoe hij hiertoe gekomen is? “Vlak na de pokerhype, zeg rond 2009, was ik regelmatig online aan het pokeren. Af en toe had ik geluk en won ik een paar honderd dollar, maar over het algemeen verloor ik. Om te proberen een betere speler te worden, kwam ik al snel terecht bij de diverse online pokerfora. Daar ging het in discussies vaak over de kwestie of poker nu een kansspel was of een behendigheidsspel. Ik besefte dat voor doorgewinterde professionals het skill aspect belangrijk was, maar dat voor mensen als ik die niet pokerden met allerlei ingewikkelde kansberekeningen het misschien wel fijn is dat poker valt onder de kansspelwetgeving, en de daarbij horende bescherming vanuit de Nederlandse overheid. Niet alleen de regering dus, maar de invloed van alle politieke partijen in Eerste en Tweede Kamer. Mijn interesse komt deels voort uit irritatie over het soms trage proces van regulering. Een traagheid waarmee de online speler, de Nederlandse consument, allerminst is gediend.“

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*