• Home
  • /Interview: Jeroen van Wijngaarden

Interview: Jeroen van Wijngaarden

“Wij willen ruime keuzevrijheid
voor online spelers”

Ik Ben KOA in gesprek met…Jeroen van Wijngaarden

 

Wanneer verwacht u dat KOA door het parlement behandeld wordt en het aanbieden van online kansspelen via een Nederlandse vergunning mogelijk is?

In het eerste kwartaal van 2016 als het aan de VVD en de PvdA ligt. We debatteren hier nu al 10 jaar over, er zijn pogingen gedaan en gestrand, er zijn twee ronde tafels gehouden en honderden pagina’s schriftelijke vragen gesteld en beantwoord, er zijn meerdere opeenvolgende ministers en staatssecretarissen mee bezig geweest, ondertussen zijn we ook zo’n beetje het laatste land in Europa  geworden waar de regulering nog op zich laat wachten. Ik vind het goed dat we zorgvuldig te werk gaan, maar nu is voor mij echt de tijd gekomen om door te pakken. Gokken is voor de meeste mensen gewoon leuk, spannend en voor die mensen voor wie het problematisch is of dreigt te worden gaan we juist met deze wet zorgen dat er een legaal alternatief is en goede verslavingszorg komt.

Welke gevaren zijn er voor de voortgang?

Wat mij betreft geen, alles is nu gezegd en partijen hebben zich een mening kunnen vormen en dus is de wet klaar voor een afrondend plenair debat. Traineren en vertragen is in niemand belang.

Krijgen de populaire internationale aanbieders ook direct toegang tot de gereguleerde Nederlandse markt?

Dat is in de uitvoering aan de Kansspelautoriteit om te besluiten, zij gaan over het verstrekken van vergunningen. Maar het hele politieke idee van de legalisering is om aanbieders toegang te geven tot onze markt. Marktpartijen uitsluiten levert spelers minder keuzevrijheid op en schaadt de belangen van bedrijven, dat zijn twee zaken waar we als VVD weinig warm gevoel bij krijgen. Dus wij willen ruime keuzevrijheid voor online spelers.

Wat bedoelt de VVD met een attractief legaal aanbod? Is dat net zo aantrekkelijk als het huidige, nog niet gereguleerde, aanbod? 

Dat je gewoon de spellen kunt doen die je wilt spelen zonder dat je via ingewikkelde omwegen naar andere goksites moet, ook moet hiervoor reclame gemaakt kunnen worden in Nederland. Zodat je als speler weet wat er te koop is. Voor de media en voor bijvoorbeeld sportclubs komen er zo mogelijk ook wat extra inkomsten uit advertenties en sponsoring.

Wat vindt u van onze petitie? In hoeverre sluit deze aan bij het VVD standpunt omtrent KOA?

Ook wij willen tempo maken en de online kansspelen in Nederland legaliseren dus het is een mooi initiatief van jullie! De huidige wet stamt uit 1963 en doet net of het hele Internet niet bestaat. Hoog tijd dus om die wet te moderniseren.

Kunt u uitleggen voor onze bezoekers wat het precieze verband is tussen hoogte van kansspelbelasting en kanalisatie? En wat merkt een speler van minder kanalisatie?

Er bestaan alleen schattingen over dat verband, dus het precieze verband is niet bekend. Het gaat er nu in de kern om dat Nederland een breed gedragen wet krijgt die online gokken legaliseert. In deze wet zit voor mij ook de erkenning van het feit dat gokken op de eerste plaats leuk is en niet iets afkeurenswaardigs. Ik ken genoeg mensen die gewoon een leuke avond uit hebben in het casino, of graag op sportuitslagen willen gokken. Soms winnen ze wat en soms niet. Als speler moet je je op een verjaardagsfeestje dus nooit in de verdediging laten duwen waarbij je moet verantwoorden voor het feit dat je van gokspelletjes houdt. Iedereen is voor de VVD zelf vrij om de keuze te maken wel, of niet een gokje te wagen. Deze wet vormt de erkenning daarvan.

Als speler wordt de kansspelbelasting trouwens automatisch voor je betaald, dus daar merk je zelf weinig tot niks van. We willen het niet te ingewikkeld maken.

Jeroen van Wijngaarden

Over Jeroen van Wijngaarden
Kamerlid VVD-fractie

Woordvoerder V&J : Vennootschaps- en ondernemingsrecht, privacy, persoon- en familierecht, auteursrecht, kansspelen

Op het Nederlands kansspelbeleid zien we de laatste tijd steeds vaker in beeld het frisse, nieuwe gezicht Jeroen van Wijngaarden. Iemand die constructief is op het kansspelbeleid, meedenkt met de belangen en wensen van de spelers, en die vooral niet houdt van al te veel getreuzel.

Meer dan genoeg reden voor Ik Ben KOA om hem eens op te zoeken, en een paar belangrijke vragen voor te leggen. Een gesprek over het belang van goede regulering en je niet hoeven te verdedigen of verantwoorden dat je online gokken leuk vindt. “Voor mij zit in deze wet de erkenning dat gokken op de eerste plaats leuk is, en niet afkeurenswaardig.”